De bevrijding

Historische foto van Enschede

In april 1945 leek het einde van de oorlog nabij. Enschede was op dat moment al bevrijd, maar de vraag bleef of de bevrijding op tijd zou komen voor het hongerend West-Nederland.

Seyss-Inquart nam contact op met het verzet om te praten over de mogelijkheid van een wapenstilstand met de geallieerden. Als gevolg hiervan mochten de voedseldroppings vanaf 29 april plaatsvinden.

Op 4 mei capituleerden de Duitse troepen in Noordwest-Duitsland, Denemarken en Nederland. De dag daarop, op 5 mei, werd de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland geregeld in hotel 'De Wereld' in Wageningen.

De bevrijding van Enschede vond plaats op 1 april 1945. Britse troepen trokken vanuit het zuiden de stad binnen. Bij de Lonnekerbrug, over het Twentekanaal, vonden hevige gevechten plaats. De brug werd opgeblazen, maar de geallieerden slaagden erin om via alternatieve routes de stad te bereiken.

Op 2 april werd ook het vliegveld van Enschede veroverd, waarmee de stad volledig bevrijd was. De bevrijding kostte het leven aan 21 Britse militairen, die worden herdacht bij het monument bij de Lonnekerbrug.

Ondanks de vreugde over de bevrijding, bleef de situatie in het westen van Nederland zorgwekkend. De voedseldroppings, die vanaf eind april plaatsvonden, brachten verlichting voor de hongerige bevolking.

De capitulatie op 5 mei markeerde het officiële einde van de oorlog in Nederland. De bevrijding van Enschede was een belangrijke stap in dit proces en wordt jaarlijks herdacht.